Автор: Джефри Сакс, commondreams.org Следвайте Гласове в ТелеграмПризнавайки, че разширяването на НАТО

...
Автор: Джефри Сакс, commondreams.org Следвайте Гласове в ТелеграмПризнавайки, че разширяването на НАТО
Коментари Харесай

Джефри Сакс: Войната в Украйна беше провокирана от САЩ и това трябва да се помни, ако искаме мир

Автор: Джефри Сакс, commondreams.org Следвайте " Гласове " в Телеграм

Признавайки, че разширението на НАТО е в центъра на тази война, ние разбираме за какво оръжието на Съединените щати няма да приключи тази война. Само дипломатически старания могат да реализират това.

Джордж Оруел написа в „ 1984 “, че „ Този, който управлява предишното, ръководи бъдещето: който управлява сегашното, управлява предишното. “ Правителствата работят неуморно, с цел да изкривят публичната визия за предишното. По мотив войната в Украйна администрацията на Байдън неведнъж и недостоверно твърдеше, че украинската война е почнала с непровокирана офанзива на Русия против Украйна на 24 февруари 2022 година. Всъщност войната беше предизвикана от Съединените щати по метод, който водещи американски дипломати са очаквали в продължение на десетилетия преди началото на войната, което значи, че войната е можело да бъде избегната и в този момент би трябвало да бъде спряна посредством договаряния.
Признанието, че войната е предизвикана ни оказва помощ да разберем по какъв начин да я спрем. То не оправдава съветската инвазия. Много по-добър метод за Русия щеше да бъде да стартира дипломация с Европа и не-западния свят, с цел да изясни и се опълчи на американския милитаризъм и унилатерализъм. Всъщност непрестанният напън на Съединените щати за разширение на НАТО среща необятно опълчване в целия свят, тъй че съветската дипломация щеше да бъде по-ефективна от войната.
Екипът на Байдън непрестанно употребява думата „ непровокирана “, последно в огромната тирада на Байдън в годишнината от началото на войната, в неотдавнашно изказване на НАТО, както и в изказването от последната среща на Г-7. Официалните другарски настроени към Байдън медии просто повтарят папагалски Белия дом. New York Times е основният съизвършител, описвайки нашествието като „ непровокирана “ не по-малко от 26 пъти – в 5 редакторски публикации, 14 колонки на сътрудници и 7 очерка на гост-автори!

В реалност имаше две съществени провокации от страна на Съединените щати. Първата беше желанието на Съединените щати да разшири НАТО, включвайки Украйна и Грузия, с цел да обкръжи Русия в региона на Черно море с страни от НАТО (Украйна, Румъния, България, Турция и Грузия, назад на часовниковата стрелка). Втората беше американската роля в инсталирането на русофобски режим в Украйна с насилственото събаряне на украинския проруски президент Виктор Янукович през февруари 2014 година. Военната престрелка в Украйна стартира със свалянето на Янукович преди девет години, не през февруари 2022, както държавното управление на Съединени американски щати, НАТО и водачите на Г-7 ни карат да имаме вяра.
Ключът към мира в Украйна е в договарянията, въз основа на неутралитет на Украйна и неразширяване на НАТО.
Байдън и екипът му по външната политика отхвърлят да разискват тези корени на войната. Признаването им би подкопало администрацията по три метода. Първо, би разкрило обстоятелството, че войната можеше да бъде избегната, или спряна рано, спестявайки на Украйна сегашната ѝ съсипия, а на Съединени американски щати повече от 100 милиарда $ разноски досега. Второ, това би разкрило персоналната роля на президента Байдън във войната, в качеството му на участник в свалянето на Янукович, а преди този момент като уверен покровител на военно-промишления комплекс и пръв последовател на разширението на НАТО. Трето, би принудило Байдън да седне на масата за договаряния, осуетявайки продължаващия напън на администрацията за разширение на НАТО.

Архивите необоримо свидетелстват, че държавните управления на Съединените щати и Германия неведнъж са обещавали на руския президент Михаил Горбачов, че НАТО няма да се реалокира нито „ инч на Изток “, когато Съветският съюз разпусна военния алианс на Варшавския контракт. Въпреки това, проектите на Съединените щати за разширение на НАТО стартират при започване на 90-те години, доста преди Владимир Путин да стане съветски президент. През 1997 година специалистът по национална сигурност Збигнев Бжежински изложи графика на разширение на НАТО със забележителна акуратност.
Американските дипломати и самите водачи на Украйна знаеха доста добре, че разширението на НАТО може да докара до война. Великият академик и общественик Джордж Кенан назова разширението на НАТО „ съдбовна неточност “ и написа в The New York Times, че: „ Подобно решение се чака да разпали националистическите, антизападните и милитаристичните трендове в съветското публично мнение; ще окаже неподходящо влияние върху развиването на съветската демокрация; ще върне атмосферата на Студената война в връзките сред Изтока и Запада и ще подтикне съветската външна политика в направления, които несъмнено не са по нашия усет. “

Секретарят по защитата на президента Бил Клинтън Уилям Пери обмисляше да подаде оставка в символ на митинг против разширението на НАТО. Припомняйки си този сериозен миг от средата на 90-те, Пери сподели следното през 2016 година: „ Първото наше деяние, което в действителност ни насочи в неприятна посока, беше, когато НАТО стартира да се уголемява, включвайки източноевропейски страни, някои от които граничещи с Русия. По това време ние работехме в тясно съдействие с Русия и тя беше почнала да привиква с концепцията, че НАТО може да бъде другар, а не зложелател... само че им беше доста неприятно, че НАТО е навръх границата им и те мощно ни приканиха да не продължаваме с това. “

През 2008 година тогавашният американски дипломат в Русия и настоящ шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс изпрати грама във Вашингтон, предупреждавайки обширно за големия риск от разширение на НАТО: „ Аспирациите към НАТО на Украйна и Грузия освен засягат разкрит нерв на Русия, те пораждат сериозна угриженост за последствията за стабилността в района. Русия се усеща освен обкръжена и подложена на старания за подкопаване на съветското въздействие в района, само че и се притеснява от непредвидими и неконтролируеми последствия, които биха засегнали съществено съветските ползи в региона на сигурността. Нашите специалисти споделят, че Русия е изключително загрижена, че мощното разделяне в Украйна във връзка с участието в НАТО, при което огромна част от съветската етническа общественост е срещу участието, може да докара до огромно разделяне, включващо принуждение или, в най-лошия случай, революция. В подобен случай Русия ще би трябвало да реши дали да се намеси – решение, пред което тя не желае да се изправя. “

Украинските водачи съзнаваха ясно, че поръчките им за влизане в НАТО биха означавали война. Бившият консултант на Зеленски Алекси Арестович съобщи в изявление през 2019 година „ че нашата цена за влизане в НАТО е огромна война с Русия “.
През интервала 2010-2013 година Янукович настояваше за неутралитет, съгласно украинското публично мнение. Съединените щати работеха скрито за свалянето на Янукович, както блестящо е уловено от записите на тогавашния помощник-държавен секретар Виктория Нюланд и американския дипломат Джефри Пайът, планиращи държавното управление след Янукович седмици преди насилственото събаряне на Янукович. Нюланд обяснява в диалога, че е в тясна съгласуваност с тогава вицепрезидента Джо Байдън и неговия консултант по националната сигурност Джейк Съливан, същият Байдън-Нюланд-Съливан тим, който в този момент е в центъра на американската политика vis-à-vis Украйна.

След свалянето на Янукович избухна войната в Донбас, а Русия предяви искания към Крим. Новото украинско държавно управление прикани за участие в НАТО, а Съединените щати въоръжиха и помогнаха за преструктурирането на украинската войска, с цел да я създадат оперативно съвместима с НАТО. През 2021 година НАТО и администрацията на Байдън твърдо се ангажираха с бъдещето на Украйна в НАТО.

Непосредствено преди нахлуването на Русия в центъра на вниманието беше разширението на НАТО. В плана на Путин за контракт сред Съединени американски щати и Русия (17 декември 2021) се приканва за прекъсване на разширението на НАТО. На съвещанието на Съвета за национална сигурност на Русия на 21 февруари 2022 година съветските водачи слагат разширението на НАТО като причина за война. В обръщението си към нацията в този ден Путин разгласи разширението на НАТО за съществена причина за нашествието.

Историкът Джефри Робъртс наскоро написа: „ Можеше ли войната да бъде предотвратена посредством договорка сред Русия и Запада за прекъсване на експанзията на НАТО и неутрална Украйна в подмяна на солидни гаранции за украинската самостоятелност и суверенитет? Напълно допустимо. “ През март 2022 година Русия и Украйна оповестиха за прогрес към бързо договаряне за завършек на войната, въз основа на украински неутралитет. Според Нафтали Бенет, някогашен министър председател министър на Израел, който беше медиатор, страните са били покрай реализиране на съглашение, преди Съединени американски щати, Англия и Франция да го блокират.
Докато администрацията на Байдън афишира съветското навлизане за непровокирано, Русия търсеше дипломатически благоприятни условия през 2021 година, с цел да избегне войната, а Байдън отхвърли дипломацията, настоявайки, че Русия въобще няма думата по въпроса за разширението на НАТО. И когато Русия настояваше за дипломация през март 2022 година, тимът на Байдън още веднъж блокира дипломатическото привършване на войната.

Признавайки, че разширението на НАТО е в центъра на тази война, ние разбираме за какво американското оръжие няма да завърши тази война. При нужда Русия ще ескалира, с цел да предотврати разширението на НАТО в Украйна. Ключът към мира в Украйна е в договарянията, основани на неутралитет на Украйна и неразширяване на НАТО. Настоятелното предпочитание на администрацията на Байдън за разширение на НАТО с Украйна трансфораха Украйна в жертва на неправилните и непостижими военни аспирации на Съединените щати. Време е провокациите да спрат и договарянията да възстановят мира в Украйна.

Инфо: commondreams.org

Превод за " Гласове ": Екатерина Грънчарова

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР